Hjem  ·  Buksnes  ·  Kennel Høgtinden  ·  Galleri  · 
`Kennel Høgtinden`

          Takk til.

http://www.lundhags.se/

http://www.eukanuba.no/

http://www.helsport.no/

Buksnes

Vassdragsbeskrivelse
Fiskeregler
Fangst
Bilder
Videoklipp

Linker

Kennel Høgtinden

Hunder
Avl
Bilder
Videoklipp

Jaktlaget REV GRTI.
GTI 07/08 47 rev GTI 08/09 5 rev GR 09/10 10 rev GRI 10/11 10 rev GRI 11/12 21 rev GRTI 12/13 16 rev GTI 13/14 22 rev GI 14/15 14 rev GR 15/16 16 rev GI 16/17 4 rev R 17/18 3 rev G 18/19 4 rev Sum 171 rev
Her får du fiskekort

Avl: Noen ord om Kennel Høgtinden

Kennel Høgtinden`s – Geir-Vidar Haugen Jeg er en liten oppdretter av den herlige hunderasen gordonsetter. Buksnes har vært et velbrukt NM-Vinter terreng for fuglehund i mange år. Dette er ei lita bygd i Andøy kommune i Nordland som ligger på Norges største øy, Hinnøya.

Min første hund var 17892/94 H HV Raika. Raika ble aldri brukt på jaktprøver, men var mye brukt til jakt. Det ble en jegerens hund, jakt, fiske, kløving ja alt man bør bruke en hund til. Raika kom fra oppdretter Hans Kleven fra Tynset, var fra et kull på hele 11 hvalper. Mor 20401/88 Snøtindens Raja og far import 25799/92 Rino Del Castellare. (En import med godt stand instinkt ble det sagt) Med mange gode jaktår og godt med ryper viste Raika seg fra sin beste side med solid reviering –rapportering, samt en god motor og et herlig gemytt. I -01 ble Raika parret med 23847/93 NJCH Rørosviddas Tzarek, eier Sverre Haugland, oppdretter Unni og Pål Holden. Etter å ha observert Tzarek på flere prøver under NM-Vinter her på Andøya ble valget av denne hunden tatt. Selv om jeg ikke selv deltok på jaktprøver, gikk jeg som kjentmann i mange år under NM-Vinter, og det var her interessen for sporten våknet.

Raika fikk 7 valper der Kennel Høgtinden selv beholdte 10315/01 Høgtindens Tuva-Tzareka. Tuva var en herlig jakthund med god nese, og ble Høgtindens første prøvehund. Eieren var nok litt for ivrig på dressuren, så reisen ble borte, og det ble aldri noen topp premie på Tuva.

Tuva stilte på 13 prøver, og hadde 85% premier på 11 starter. Som fersk prøvedeltaker var vi godt fornøyd, en jakthund med en slik nese, ja da kom sjansen ofte. Høgtindens Tuva-Tzareka ble i 2006 og 2008 parret med 12711/01 NUCH Tjårisdalens Felix til Marianne og Bjørn Ove Moum oppdretter Mathias Djupvik. Felix var en vakker hund med godt gemytt og godt trøkk i beina. Tuva fikk til sammen 18 valper etter disse to parringen, valpene ble plassert blant jegere i hele Norge.

Kennel Høgtinden beholdte 05636/06 Høgtindens Perle-Felicia. Perle er også en typisk Høgtindens hund som brukes til kløving – jakt, lange fisketurer, og ikke minst godt selskap på turene i vår storslåtte natur. Perle fikk sin 1 UK etter en minnerik dag i marka med på-stand på rype, havørn og mer ryper. En dag vi husker lenge, både eier og dommer Sigmund Nyborg, endelig satt det. Så kom 1 AK, og ikke nok med det med 2 x 1AK på samme prøvehelg. Prøven var HVFK Lofotprøven langt uti skreihavet med steile fjell og fantastisk natur.

Perle har 6 VK premier i Norge, og den prøven jeg husker best er nok fjellprøven til SNFK i Arjeplogfjellene i Sverige sammen med sin datter NO 54582/12 Høgtindens Eika – Taikra.

Litt om Høgtindens Eika-Takira som er etter Perle og 13096/06 NJCH Taiko. Så var det prøven i Sverige i april 2014. Det var første prøve hos vår nabo, det svenske regelverket ble gjennomgått nøye. SNFK tok seg godt av de norske gjestene, og alt lå til rette for en flott helg. Fredagen ble Eika stilt i UKL. En flott dag i fjellet, bra med ryper med en blanding av fjell og liryper. Eika presterte godt denne dagen, og kom hjem med en flott 1UKL m HP. Så var det lørdag, og det ble Perle sin tur i SKL. En god time på skuter inn i fjellet med en god blanding av svenske og norske hundeeiere. To partier gikk ut i flott svensk høyfjell for å konkurrere om Cacit. Og for å gjøre en lang og spennende dag kort. Perle kom ned med 1.SKL. HP. CK. CERT og CACIT. Mye bokstaver, en minnerik dag og helg hos vår nabo i øst. Så tilbake til kullet Perle og 13096/06 NJCH Taiko til Gunnar Skår. Taiko kunne man sagt mye om, men i korthet sterk og et herlig gemytt. Kennel Høgtinden beholdt Eika-Takira i dette kullet.

Perle fikk 6 valper med herlig gemyt,t og der flere av valpene er godt premiert. Det ble et kull med dokumenterte gode viltfinnere og jaktlyst.

NO 54582/12 Høgtindens Eika – Takira er premiert med 2 x 1 UK – 2 x 2 Ak og 2 x 1 AK. Eika har to søsken som har gjort det godt på prøve.

NO54579/12 Høgtindens Aiko til Stian Dybvik som fikk 1 UK på første prøvestart med 7 fuglearbeid og 1 AK.

NO54581/12 Høgtindens Mosku (kriger) ble solgt til Juha Turra i Rovaniemi i Finnland. Mosku ble kåret til Finlands beste unge GS i 2014 og Finlands beste GS 2016. Har en rekke premier fra skog og høyfjell. NU02 (UK) – 2 x AVO3 – 7 x AVO2 - AVO1 (1 AK) og VOI1(1 VK) m SERT. En premie grossist av rang, hele 67 % premiering. Mosku er brukt i avl, og det blir veldig spennende å følge disse valpene videre.

En liten jakthistorie: les mer

Myrene var lett frosset i løpet av natta, og forventningene var på topp. Perle var først ut, og det gikk ikke lenge før dagens første stand var et faktum.

Perle står mellom einer på toppen av en liten kolle, situasjonen blir vurdert lynkjapt for åpninger, vinklinger og sannsynlig fluktretninger. Hele denne prosessen skjer mens jeg er i bevegelse uten å stoppe tråkket. Blir tråkket stoppet i en slik situasjon, er det å be om tidlig oppflukt. Situasjonen vurderes slik at en reis vil være uaktuelt i fallende terreng, så her er det bare å gå målrettet mot den mest sannsynlige plassen hvor fuglen kanskje vil sitte.

Så knekker det i einene, og en tiur braker ut, haglen kommer kjapt opp til kinnet, og et raskt skudd feller tiuren. Idet skuddet fyller skogen kommer tiur nummer to opp av et einekratt noen få meter til venstre for Perle. Tiuren får opp farten, men flyr rett inn i en hagelsverm fra Gytorp. To tiurer i bakken, en glad jeger med sine hunder, og dagen var enda ung. Tiurene i sekken kjennes godt, og vi vurderte å dra tilbake til leirplassen, men det var ikke lett å vende nesen hjemover når tiuren lokket. Jeg hadde en storfugl igjen på kvoten, og avtale om bålkaffe ved et myrtjerne sammen med jaktkompisen Pål lokket, vi bestemte oss for å jakte fram til lunch.

Nå er det gamlemor Tuva sin tur, hun blir sluppet på, litt brattere og mindre skog her, mer vier og blautdrag. Etter 500-600 meter ser jeg hunden i stand mot ei enslig gran, dette var sikkert storfugl… Pulsen steg, raskt passerte jeg Tuva som var sluttet med det som kalles REIS…så en eksplosjon av hvite vinger, 2 skudd, to ryper, og her kommer apport egenskapene til sin rett ,da den ene av rypene ikke var mye død, til tross for grov hagel. Situasjonen roes ned, og i sekken legges 2 ryper som virker små ved sider av tiurene.

Tuva sleppes ut igjen, det kan jo være gjenliggere her selv om kullet på 12-13 ryper satt tett sammen. Hun slår seg ut rundt100 meter i marsjretningen, og jaggu fester hun ikke stand på nytt, kan det være flere ryper her? Jeg kobler meg fra sekk og hunder Perle og Eika får vente, nærmer meg ei gammel dame i stilfull stand, med vinden i ryggen går jeg rett mot Tuva, og bare venter på at rypene på nytt skal sprette opp. Men, denne rypa var ikke hvit på vingene, en tiur letter fra lyngen, men får ikke mange meter på seg før den igjen ligger nede i lyngen.

Tre tiurer og to ryper, nå er det tid for kaffe ved tjernet sammen med Pål, det er tid for en lang lunch.

Kennel Høgtinden en liten oppdretter fra vakre Vesterålen, mest jeger, men som stiller på jaktprøver og utstilling for å dokumentere mine hunders egenskaper for eventuell videre satsing på Høgtindens linjer.

Kennel Høgtinden hogtinden@buksnes.no www.buksnes.no

Postet 15.02.17 av GeirVidarHaugen
 
Relaterte linker
· Mer om Kennel Høgtinden
· Artikler av GeirVidarHaugen


Mest leste artikkel om Kennel Høgtinden:
Høgtinden`s C kull

Artikkelens poengsum
Gjennomstnitt: 0
Stemmer: 0

Bruk gjerne litt tid på å stemme på denne artikkelen:

Strålende
Veldig god
God
Gjennomsnittlig
Dårlig

Alternativ

 Utskriftsvennlig side Utskriftsvennlig side

Associated Topics

Kennel Høgtinden