Røyk din egen laks eller ørret til jul.
Dato: 25.11.14
Emne:


Hvorfor ikke lage en herlig matopplevelse av egen fisk fra sommeren.

Her er en enkel oppskrift med noen forklarende bilder.




Ta fisken opp fra fryseren og la den tine langsomt opp.



Når fisken nesten er opptinet flekkes den



Fisken klar for salt.



Fisken saltes med grovsalt, Fisk på rundt 3 kg ligger i salt ca 24 timer - 1,5 kg ca 15 timer. Om stor og små fisk saltes samtidlig legger den minste fisken øverst. Kjøttside mot kjøttside. Fisken skal ligge kjølig.



Når fisken er ferdig saltet, skylles saltet vekk og fisken henges på trespiler for tørk.
Tørkes i kjølig rom med god sirkulasjon. Fisken er tørr når du kan ta på den uten at den kleper. Dette kan ta alt fra 1 - 3 døgn alt etter luftfuktigheten når fisken skal tørkes.



Trespiler spikker man selv av gran..

Når så fisken er klar til einerrøyk henges den opp i sildetønna som har fått montert 2-3 kroker i bunnen.
Jeg bruker en tretønne da denne trekker vekk fuktighet under røykeprossesen slik at fisken ikke kondenserer og lettere tar til seg røyk.(plast eller stålskap fungerer dårlig).



Som du ser har denne tønna røykt noen fisker .

Når fisken er kommet i tønna tennes det opp med einer, tønna fylles med røyk før ilden slukkes og tønna plasseres godt over. Det tettes rundt tønna slik at røykes holdes inne. Etter ca 1,5 time tennes det opp på nytt og denne prossesen gjentas 5-6 ganger.

PS: Pass på at det ikke blusser opp når tønna er plassert over einen. Det må ikke bli for varmt inne i tønna.


Når røykeprossesn er ferdig kan fisken gjerne henge noen timer for siste finskjering og småben dras ut.


Fisken pakkes og klar...



Prøv selv. Og lykke til med egenprodusert laks- ørret - torsk ja du setter grensen selv..







Denne artikkelen kommer fra Buksnes
http://buksnes.no

Adressen til denne artikkelen er:
http://buksnes.no/modules.php?name=News&file=article&sid=670